X Games – hurjapäiden lempitapahtuma

X Games on merkittävä, kaksi kertaa vuodessa järjestettävä extreme-urheilulajien tapahtuma. Jo vuodesta 1995 asti järjestetyt kisat kokoavat lukuisten lajien parhaimmiston yhteen. Yhdysvaltalaisen urheilukanava ESPN:n järjestämä tapahtuma tunnetaan nimekkäistä urheilijoistaan, merkittävistä sponsoreistaan ja innokkaista faneistaan. X Games onkin niittänyt suosiota erityisesti niin sanottujen X- ja Y-sukupolvien edustajien keskuudessa. Pelkkää urheilua tapahtuma ei kuitenkaan ole, vaan se toimii myös muusikkojen ja bändien esiintymispaikkana.

X Gamesin historiaa

Ensimmäinen X Games -tapahtuma järjestettiin vuonna 1995 Newportin kaupungissa Rhode Islandin osavaltiossa. Talvikisat järjestettiin Vermontin Mount Snow -keskuksessa. Yhteensä tapahtumat keräsivät peräti puolen miljoonan yleisön. Alkuvuosina tapahtumapaikat vaihtelivat tiheästi: kilpailuja käytiin muun muassa Provindencessa, San Diegossa ja San Franciscossa. Vuonna 2002 kesäkisojen paikaksi vakiintui Los Angeles vuoteen 2013 saakka, ja talvikisat on käyty Aspenissa aina tähän päivään asti.

X Gamesin ideointi alkoi vuonna 1993, jolloin ESPN:n väki päätti järjestää kansainvälisen, eri lajien urheilijat yhteen kokoavan tapahtuman. Ensimmäinen X Games -tapahtuma osoittautui jättimenestykseksi, minkä jälkeen alunperin joka toinen vuosi järjestettäviksi ideoidut kisat päätettiin muuttaa jokavuotisiksi. Vuonna 1997 järjestetty Winter X Games -tapahtuma televisioitiin peräti 198 maahan 21 kielellä. Seuraavana vuonna järjestettiin ensimmäiset kansainväliset karsintakilpailut. X Games nauttii nykyään valtavaa suosiota ympäri maailman.

Kesälajit

X Games tarjoaa laajan lajivalikoiman moneen makuun. Kesällä pääpaino on luonnollisesti sellaisissa lajeissa, joissa käytettävissä kulkupeleissä on pyörät. Mukana on muun muassa Moto X -sarjan kilpailuja freestylestä quarterpipeen, maastopyöräilyn slopestyle ja viisi eri kategoriaa BMX-ajajille. Yksi eniten huomiota saavista lajeista on rullalautailu, jossa on kilpailuja sekä naisille että miehille. Skeittikisoissa onkin nähty lukemattomia legendaarisia urheiluhetkiä, joista lisää hieman myöhemmin.

Moniin muihin urheilutapahtumiin verrattuna X Gamesissä on aina mukana myös sellaisia kilpailuja, joita ei olisi voitu toteuttaa lainkaan vielä muutama vuosikymmen sitten. Nykyään X Gamesissäkin kisataan muun muassa e-urheilun parissa ja palkintoja jaetaan myös parhaista extreme-urheiluun liittyvistä videoista kolmessa eri sarjassa. Takavuosina X Gamesin kesälajien valikoimaan on kuulunut myös kiipeilyä, motocrossin supercrossia, ilmasurfausta, wakeboardingia eli vesilautailua ja benjihyppyjä.

Talvilajit

Talvilajeissa on mukana monia suomalaisille tuttuja lajeja, joiden parissa isänmaan toivomme ovat niittäneet mainetta erilaisissa kansainvälisissä kisoissa. Nykyiset talvilajit on jaettu neljään pääkategoriaan: laskettelu, lumilautailu, moottorikelkkailu ja Real Video Series -sarja, jossa kilpailusuoritukset ovat minuutin mittaisia videoita eri lajeihin liittyen. Kahdessa ensimmäiseksi mainitussa kategoriassa on mukana sekä naisten että miesten sarjoja. Takavuosina on nähty myös jääkiipeilyä, talvipyöräilyä ja muita erikoisempia lajeja.

Näyttävä big air sekä erilaisia temppuja sisältävät slopestyle ja superpipe kuuluvat sekä laskettelun että lumilautailun ohjelmistoon. Lumilautailufanit pääsevät nauttimaan myös lumilautakrossista, jossa kilpaillaan nelihenkisissä ryhmissä. Motocrossista inspiraationsa saanut snowcross on moottoriurheilusta pitävien valinta. Kelkoilla käytävät kilpailut sisältävät sekä vauhtia että näyttäviä temppuja, sillä rata sisältää usein tiukkoja kurveja, erilaisia esteitä ja hyppyreitä. Kelkkailussa kisataan myös freestyle-, adaptive ja speed & style -sarjoissa.

Ikimuistoisia hetkiä vuosien varrelta

X Gamesin historian aikana on nähty toinen toistaan hurjempia hetkiä. Esimerkiksi vuoden 2006 tapahtumassa debytoinut, tuolloin vasta 11-vuotias Nyjah Huston on vuosien aikana kasvanut yhdeksi menestyneimmistä X Games -kilpailijoista. Nykyään tämän skeittisankarin palkintokaapista löytyy yhteensä 15 tästä tapahtumasta napattua mitalia, joista kymmenen on kultaisia. Legendaarinen rullalautailija Tony Hawk puolestaan on kahminut peräti 16 mitalia X Games -kilpailuista.

Rallycrossin meganimi Travis Pastranan suoritukset ovat vaikuttavaa luettavaa: 17-kertainen X Games -mitalisti on uransa aikana ollut muun muassa ensimmäinen moottoripyörällä tehtävän kaksinkertaisen taaksepäinvoltin tehnyt ajaja. Talvilajien puolella suomalaisille yksi tutuimmista urheilijoista on ehdottomasti lumilautailija Shaun White. Ensimmäinen täydellinen runi Superpipessa X Gamesin historiassa, 24 mitalia kolmessa eri lajissa ja asema yhtenä maailman vaikutusvaltaisimpana extreme-urheilijana kertovat hyvin, millaisesta miehestä on kyse.

X Games maailmalla

Vaikka X Games mielletään voimakkaasti yhdysvaltalaiseksi tapahtumaksi, on se laajentunut vuosien varrella ympäri maailmaa. X Games Asia on järjestetty jo vuodesta 1998. Tapahtumapaikkoina ovat toimineet tähän mennessä Thaimaan Phuket, Malesian Kuala Lumpur, Etelä-Korean Seoul ja Kiinan Shanghai. Aasialaisen tapahtuman kautta voi lunastaa itselleen kisapaikan Amerikassa pidettäviin X Gameseihin. Vuoden 2015 jälkeen aasialaisten tapahtumien suhteen on ollut hiljaista.

Eurooppalaiset saivat ensimmäisen oman tapahtumansa 2010, jolloin järjestettiin talvikisat Ranskan Tignesissä. Talvilajien mestaruuksia on selvitelty myös Norjan Hafjellissä. Kesäkisoja on järjestetty Barcelonassa ja Münchenissä sekä kolmesti Oslossa. Maailmalla on kokoonnuttu myös Australiassa (X Games Sydney 2018), Mexico Cityssä ja Foz do Iguaçu -nimisessä brasilialaiskaupungissa. Toistaiseksi kansainväliset kisat on laitettu pitkälti jäihin, joten skeittitemput ja slopen parhaimmiston näkee Yhdysvaltojen kisoissa.

Tulevaisuus

X Gamesin järjestäjät ovat ilmoittaneet, että vuonna 2019 Kiinassa tullaan järjestämään sekä kesä- että talvikisat. Talvikisojen paikka Yhdysvalloissakin on selvä aina vuoteen 2024 saakka: kilpailut käydään Aspenin Buttermilk Mountain -vuorella Coloradossa. Kiinan lisäksi lähitulevaisuudessa ei ole luvassa muita kansainvälisiä kilpailuja, mutta vauhdikkaiden lajien ystävät saavat varmasti adrenaliinia pursuavien kisojen tarpeensa täyteen jenkkikisojen parissa. Nähtäväksi jää, mitkä nimet nousevat lähivuosina lajien ykkösiksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *