Suomen moottoriradat

Suomesta löytyy moottoriharrastajien iloksi useita erilaisia ratoja ympäri maata. Pääpaino ratojen sijainnissa on eteläisemmässä Suomessa, mutta esimerkiksi Oulusta löytyy Ni-Ro Oy:n pyörittämä toiminnassa oleva rata OuluZone, jossa järjestetään mm. sprinttisarja keväällä ja kesällä 2019. Suomen vuodenaikojen etuna on, että joka talvi järjestetään myös jääratatapahtumia, esim. JääRADALLE.com Botniaring. Hyvinkään Vauhtipuistossa voi ajaa esimerkiksi jääkartingia. Lisätietoa jääratatapahtumista löytyy sivulta www.radalle.com. Jääratoja voidaan tehdä myös sellaisiin paikkoihin, joissa ei kesäisin ole mahdollista järjestää moottoriurheilutapahtumia. Tämä antaa mukavan lisän pelkästään kesäisin käytössä oleville radoille ja monipuolistaa näin harrastusmahdollisuuksia. Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin seuraaviin seitsemään moottorirataan: Ahvenisto, Alastaro, Botniaring, Kymiring, Motopark, Pesämäki ja Kemora. Näiden suurempien ratojen lisäksi Suomesta löytyy myös ulkokarting-ratoja, kuten Kaanaan rata Pirkanmaalla.

Ahvenisto

Ahvenistoa voidaan tietyllä tapaa pitää Suomen moottoriratojen kuninkaana radan profiilin ollessa vaihteleva nousuineen ja laskuineen sekä haastavine mutkineen. Ahveniston rata poikkeaa monesta muusta moottoriradasta sijaintinsa puolesta: se on aivan kaupungin kupeessa, ja tämä tietysti asettaa haasteita melutasojen osalta. Ahveniston radan haastavuus herättää moottoriharrastajissa kiinnostusta myös Suomen rajojen ulkopuolella. Ahveniston moottorirata sijaitsee Hämeenlinnassa, joten keskeinen sijainti selittää varmasti myös osan suosiosta. Pituutta radalla on 2840 metriä ja leveys vaihtelee 9 ja 17 metrin välillä. Radan verkkosivut löytyvät osoitteesta www.ahvenistonmoottorirata.fi. Kuuluisimpiin radalla ajaneisiin henkilöihin kuuluu Niki Lauda, joka starttasi Ahvenistolla käydyssä Formula 2 -luokan kisassa vuonna 1967. Radalla on myös kuvattu osa Top Gear -ohjelman jaksoa, jossa mukana oli Mika Häkkinen.

Alastaro

Alastaron moottorirata sijaitsee Virttaalla, noin kahden tunnin matkan päässä Helsingistä. Rata on 2970 metriä pitkä ja 12 – 15 metriä leveä, tarjoten muutamia haastavia tiukkoja mutkia verraten helposta yleisilmeestään huolimatta. Alastaro on varaustilanteen perusteella Suomen vilkkain rata. Kysyntää on toisinaan yli tarjonnan vapaiden vuorojen suhteen. Radalla on kuitenkin myös vapaan harjoittelun aikoja läpi kesän. Alastarolla järjestetään erilaisia testejä ja kilpailuita esim. autoille, moottoripyörille sekä raskaalle kalustolle. Alastaron moottorirata tekee tiivistä yhteistyötä paikallisten majoitusliikkeiden kanssa, joten yöpaikkaa tarvitsevia harrastajiakin on muistettu. Alueella toimii myös kaksi ravintolaa. Näkyvyys katsomoista radalle on hyvä alueen ollessa tasainen. Parkkitilaa löytyy runsaasti niin katsojille kuin varikon puolelta kilpailijoiden kalustollekin. Radan verkkosivuihin pääsee tutustumaan osoitteessa www.alastarocircuit.com.

Botniaring

Etelä-Pohjanmaalla Jurvassa sijaitseva 4014 metriä pitkä Botniaring on Suomen pisimpiä ja nopeimpia moottoriratoja uuden laajennusosansa ansiosta. Rata on mahdollista jakaa myös kahdeksi lyhyemmäksi osaksi erilaisia tapahtumia varten. Kaiken kaikkiaan radassa on neljä käytettävissä olevaa vaihtoehtoa: pitkä rata, lyhyt rata, club-rata ja JM-rata. Laajennuksen yhteydessä pinta on uusittu koko radalle ja turva-alueita on paranneltu turvallisuuden takaamiseksi vauhdin kasvaessa. Erikoisuutena Botniaringillä on kovalla vauhdilla ajettava shikaani. Leveyttä radalla on 12 metristä 20 metriin. Alueella toimii myös PRT-Testirata Oy, joka järjestää erilaisia koulutus- ja testiajoja kuten liukkaan kelin ajoharjoittelua sekä yhteistyönä kuorma-autosafareita. Alueen ravintola on kaikkien asiakkaiden käytössä myös harjoitusten ja varattujen vuorojen aikana, ainoastaan kilpailujen aikaan täytyy hankkia pääsylippu päästäkseen ravintolaan.

Kymiring

Kymiring Iitissä tulee valmistuttuaan olemaan Suomessa kauan kaivattu kansainväliset kilpailut mahdollistava kokonaisuus. Sopimus MotoGP-osakilpailun järjestämisestä kausilla 2020 – 2024 on jo tehty. Radan testiajot aloitetaan syksyllä 2019. Vuoden 2019 alussa rata oli jo 80 % valmis ja valmistuminen etenee suunnitelmien mukaan. Mahdollisuuksia Formula 1 -osakilpailun hakemisestakin on jo lähdetty selvittämään, joten neuvottelujen onnistuessa olisi mahdollista nostaa Suomen moottoriurheilun tasoa ja näkyvyyttä merkittävästi muullakin kuin rallin saralla. Radalle tulee mittaa 4600 metriä pääsuoran ollessa 1200 metrillä pisin GP-ratojen suora koko Euroopassa. Korkeuseroa radalla tulee olemaan 23 metriä ja leveyttä 12 – 20 metriä. Lisäksi radan yhteyteen on tulossa rallicross-rata, karting-rata, motocross-rata, speedwayr-ata ja enduro-rata. Ajoharjoittelua on tarkoitus toteuttaa mm. pelastuslaitosten ja puolustusvoimien ajoneuvoille.

Motopark

Motoparkin moottorirata sijaitsee Itä-Suomessa Pieksämäellä. Radan pituus on 3516 metriä ja leveys 11 metriä. Radan ulkopuolella kiertää 3000 metrin pituinen rallirata ja sisäpuolella on 402,33 metrin pituinen kiihdytysrata. Radalla järjestetään kilpailuita ja tarjolla on avoimia harjoituspäiviä. Radalle.com järjestää yleensä kesäisin ratapäivät Motoparkissa.

Pesämäki

Honkajoella sijaitseva Pesämäen moottoriurheilukeskus tarjoaa mahdollisuuden harjoitella talvella motocross-radalla moottorikelkoilla. Moottorikeskukselta löytyy kalustoa, jolla ammattikuljettajat voivat kyydittää halukkaita, mikäli omaa osaamista ei ole ajamiseen. Alueella on kaikkiaan viisi erilaista rataa. Moottorirata on 1800 metriä pitkä ja 12 metriä leveä.

Kemora

Kemoran moottorirata sijaitsee Vetelissä Keski-Pohjanmaalla. Radalla on mittaa 2723 metriä. Radasta saa rajattua pienemmän osan esimerkiksi rallicrossia tai jokamiesluokkaa varten. Turva-alueita on laajennettu vuonna 2016. Kemoralla on myös Ajoneuvohallintokeskuksen hyväksymä liukkaan kelin harjoitusrata, jossa voi harjoitella myös talvella.

Tapahtumien järjestäjille hyvä tieto on, että radalta on mahdollista vuokrata ratavaloja, kuulutuslaitteistoa ja jopa paloauto ja ambulanssi. Tapahtumien aikana käytössä on rataravintola, jonka yhteydessä on saunatilat. Ryhmille on saatavilla myös läheisen joen rantaan hiljattain valmistuneet saunatilat virkistysalueineen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *