Moottoriurheilu ja moottorishow’t

Tervetuloa sivustollemme, jonka aiheena ovat moottorishow’t. Aiheemme kattavat niin kaksipyöräiset kuin nelipyöräisetkin moottoriajoneuvot, ja viihdymme myös ilmassa erilaisten lentokoneiden maailmassa. Moottorishow’t tarjoavat jännittäviä elämyksiä, ja sivuillamme annamme vinkkejä siitä, mitä ne pitävät sisällään, missä näihin tapahtumiin voi osallistua ja mitä kaikkea on tarjolla. Parhaimmillaan moottorishow on henkeäsalpaava elämys, jossa ajoneuvoja ohjaavien taito yhdistyy niiden tehokkuuteen ja linjakkuuteen. Tämän elämyksen haluamme kanssanne jakaa.

Taituruutta ilmassa

Oli kyseessä sitten armeijan lentoalukset tai siviililentokoneet, on lentämisessä aina jotain elämää suurempaa. Airshow’t ovat oiva tapa nauttia paitsi kiehtovasta tapahtumasta, myös nähdä oikeassa elämässä lentokoneita, joista on aikaisemmin vain kuullut puhuttavan tai nähnyt videoita. Lentokoneita voi ihailla niiden seisoessa maassa, mutta vasta kun ne ovat omassa elementissään yläilmoissa, saattaa pilotti ottaa koko repertuaarinsa käyttöön taituroidessaan koneella.

Suomalaisia hemmoteltiin vuonna 2017 kesäkuussa järjestetyllä Kaivopuiston Air Show’lla. Tapahtuma järjestettiin Suomen sadannen itsenäisyysvuoden kunniaksi. Show esitteli lentokoneita, jotka liittyivät Suomen menneisyyteen, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen. Esitys alkoi moottoroiduilla laskuvarjoilla, ja katsojat saivat nauttia Horneteista, Fouga-lentokoneista ja Saabeista. Kirsikkana kakun päällä oli brittiläinen Red Arrows -taitolentoryhmä, jonka kunnianosoitus Suomen juhlavuodelle oli taiturimainen. Lisää erilaisista lentotapahtumista voit lukea sivustoltamme.

Metsäteiltä moottoriradoille

Suomalaisilla on bensaa suonissa, ja sitä todistaa suomalaisten kansainvälinen menestys niin formuloiden kuin rallinkin parissa. Liekö syynä tylsistyminen, joka ajaa nuorison hankkimaan ensimmäisen autonsa varhain ja harjoittelemaan sillä metsäteillä rallikurvin ottamista vai geeneissä kulkeva lahjakkuus, on vaikea sanoa. Moottoriurheiluun löytyy innostusta, ja maastamme löytyy runsaasti paikallisia moottoriratoja ja niillä järjestettyjä kilpailuja, joihin voivat osallistua kaikki, kunhan ajokki vain löytyy.

Sivustomme artikkeli “Moottoriradat Suomessa” kertoo maamme lukuisista virallisista moottoriradoista. Ensimmäiset suuren luokan moottoriajot järjestettiin Helsingin Eläintarhan radalla vuonna 1932, ja niiden virallinen nimi oli Suomen Suurajot. Näitä Eläintarhanajoja järjestettiin miltei kolme vuosikymmentä, kunnes vuonna 1963 ajojen aikana tapahtunut paha yhden kuolonuhrin vaatinut kolari lopetti paitsi sen kertaiset ajot myös koko tapahtuman järjestämisen. Radalla ei enää ajettu kilpaa, ja uudeksi kilpapaikaksi rakennettiin Keimolan moottorirata.

Moottoriurheilukisat ovat vaikuttava show

Eri moottoriajoneuvoluokissa myös kilpaillaan, ja nämä tapahtumat ovat jo show itsessään. Edellä mainittu Keimolan moottorirata oli legendaarinen ajorata, jolla järjestettiin monia moottoriurheilukisoja eri luokissa. Myöhemmin tähdiksi nousseet suomalaiset formulakuskit JJ Lehto, Mika Häkkinen ja Mika Salo aloittelivat siellä moottoriurheilu-uraansa ajamalla mikroautoja. Myös Keke Rosberg nähtiin radalla sekä mikroauton ratin takana että ohjastamassa hieman suurempia ajopelejä. Keimolan moottorirata suljettiin vuonna 1978.

Porsche on urheiluautomerkki, jolla on yli 100-vuotinen historia. Merkki on tuttu muun muassa Formula 1 -kilpailuista, Le Mansin 24 tunnin ajoista ja rallikilpailuista. Alastaron moottoriradalla järjestetään Relaa Racing -kilpailu, joka on pyhitetty ainoastaan tälle maineikkaalle automerkille. X Games taas on extreme-urheilutapahtuma, jossa järjestetään sekä kesä- että talvikisoja. Luokkina ovat esimerkiksi lumikelkat, rallycross ja Moto X. Lisää tapahtumasta voit lukea sivustomme X Games -artikkelista.

Moottoriurheilun tähtiä

Moottoriurheilussa lajien kirjo on valtava, ja yleensä yhden lajin huipulla oleva ainakin harrastaa jotain toista moottoriurheilun lajia. Formula 1 -kuskit eivät ala suoraan ajaa formuloita, vaan taival on alkanut metsätiellä romuautolla tai oman paikkakunnan karting-radalla. Tämä on tilanne myös huippukuskien kohdalla, joita rallissa ovat esimerkiksi suomalaiset Tommi Mäkinen ja Juha Kankkunen sekä ranskalainen yhdeksänkertainen rallin maailmanmestari Sebastian Loeb.

Samuli Aro on suomalainen endurotähti, joka on voittanut enduron maailmanmestaruuden viisi kertaa. Hän on ollut myös Suomen joukkueessa voittamassa maailman vanhinta moottoripyöräilyn off-road -kilpailua, International Six Days Enduroa. Ensimmäinen ISDE järjestettiin vuonna 1913 Englannissa. Lumikelkkailu taas on moottoriurheilun talvilaji, ja eräs sen alalajeista on Freestyle Snowmobile Cross, jossa esimerkiksi heitetään voltteja lumikelkalla. Eräs lajin tähtiä on ruotsalainen Daniel Bodin, jolle omistamme oman artikkelin.

Koe moottoriurheilun jännitys paikan päällä

FMX eli freestyle motocross on eräs jännittävimmistä ja vaarallisimmista moottoriurheilun lajeista, ja siinä järjestetään vaikuttavia tapahtumia, joita kutsutaan nimellä stunttishow. Ajajat, jotka ovat alansa huippuammattilaisia, temppuilevat rampeilla, häkeissä tai muissa show’ta varten pystytetyissä rakennelmissa. He esittelevät taitojaan myös radalla, seisten kovaa vauhtia kulkevan pyörän kyydissä tai temppuilemalla ajokilla kuin rodeossa ikään. Show’t ovat viihdyttäviä tilaisuuksia, ja lisää niistä voit lukea Stunttishow’t-artikkelistamme.

Sekä maailmalla että Suomessa järjestetään suuri määrä moottoriurheilutapahtumia, ja televisio välittää niitä jo kiitettävästi. Ja niitä, mitä televisio ei näytä, voidaan aina seurata netistä. Mikään ei kuitenkaan voita show’n tai kilpailun kokemista paikan päällä mukaansatempaavine tunnelmineen ja kaikkine oheistapahtumineen. Koska tapahtumia on valtavasti, olemme koonneet tietoa niistä pariin artikkeliin, jotka löydät nimillä “Millaisiin moottorishow-tapahtumiin voit osallistua Suomessa?” sekä “Millaisiin moottorishow-tapahtumiin voit osallistua maailmalla?”

Autamme tapahtumakentän kartoittamisessa

Moottorishow’t ovat viihdyttäneet ihmisiä miltei yhtä kauan kuin motorisoituja ajokkejakin on ollut olemassa. Tänä päivänä lajien kirjo on runsas ja tapahtumien määrä valtava. Tähän kaikkeen pyrkii sivustomme tuomaan tolkkua ja järjestystä, olivat kyseessä sitten lumikelkat, motocross-pyörät, superautot tai taitolentokoneet. Annamme vinkkejä vierailemisen arvoisista tapahtumista ja teemme tutuksi kaikki alan aspektit. Kannattaakin tutustua sivustomme moniin artikkeleihin. Toivotamme sinut tervetulleeksi viihtymään sivustollamme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *