Moottorishow-tapahtumiin osallistuminen Suomessa

Erilaisia moottorishow-tapahtumia järjestetään monipuolisesti ympäri Suomen. Tapahtumia organisoivat niin kotimaiset kuin ulkomaalaiset ammattilaiset, ja ne sisältävät niin autojen taitonäytöksiä ja moottoripyörien näyttelyjä kuin surmanajojakin. Lisäksi tarjolla on hurjia stuntteja sekä häikäiseviä autoja – joskus ei voida välttyä peltien romuttamiseltakaan. Suomessa on paljon moottoriurheilusta kiinnostuneita harrastajia. Esimerkiksi alan messut keräävät joka vuosi ison joukon harrastajia erilaisten moottorishow-tapahtumien pariin, etenkin pääkaupunkiseudulla, vaikka tapahtumia järjestetään myös muualla Suomessa. Kyse ei ole mistään pienistä tilaisuuksista, sillä parhaimmillaan ne keräävät tuhansia tai jopa kymmeniä tuhansia osallistujia. Tässä artikkelissa katsotaan hieman tarkemmin, minkälaisiin show-tapahtumiin on mahdollista osallistua. Pienen maamme osalta kattaus tekee melkoisen vaikutuksen, ja seuraavaksi pääsemme tarkastelemaan sitä hieman tarkemmin. Jos moottoriurheilu kiinnostaa, niin kannattaa jatkaa lukemista!

Moottoripyörien taitonäytökset

Moottoripyörien taitonäytökset ovat yksiä suosituimmista moottoripyöräilyn ympärillä tapahtuvista moottorishow-tapahtumista. Niissä ajajat näyttävät hurjia temppuja moottoripyörien selässä aina voltteihin saakka. Kyseessä on paljon taitoa ja fyysistä kestävyyttä vaativa laji. Välillä ajaja saattaa olla kiinni pyörässä vain jopa yhdellä kädellä tasapainoillen ilmassa. Moni katsoja ihmettelee näiden ammattilaisten taitoa hallita moottoripyörää niin taidokkaasti. Taitonäytöksien tarkoituksena on tarjota viihdettä ja jännitystä yleisölle, ja siinä ne onnistuvat erinomaisesti. Laji kiinnostaa kovasti Suomessa, mutta mikään yksinkertainen harrastus ei ole kyseessä. Kyse ei ole vain moottoripyörällä ajamisesta, vaan ajajan tulee omata miltei voimistelijan taidot pystyäkseen suoriutumaa kaikista tempuista. Pyörällä siis myös temppuillaan, esimerkiksi ajamalla vain yhdellä pyörällä. Nämä tapahtumat ovat ehdottomasti parasta antia moottoripyörätapahtumien parissa.

Paikalliset autoshow’t parkkipaikoilla

Autoshow’t vetävät paljon kiinnostunutta porukkaa ympäri Suomen. Nämä tapahtumat pidetään usein paikallisilla parkkipaikoilla samalla kun kumi palaa ja musiikki pauhaa. Kyse ei periaatteessa ole varsinaisista kilpailuista, vaikka autoilijat ottavatkin usein mittaa toisistaan. Näitä tapahtumia järjestetään eripuolilla maata, ja paikalla on usein itse tuunattuja, erikoisia autoja. “Kiitoradalla” auto pääsee näyttämään moottorin voimaa, ja usein käry parkkipaikoilla on kova. Ihmiset tulevat ihastelemaan myös autoja eivätkä vain niiden hevosvoimaa. Nämä ovat todellisten autohullujen tapahtumia. Päivän jälkeen renkaan jäljet näkyvät maassa osoituksena vimmatusta sudittelusta. Autoilijat hakevat tarkoituksella kitkaa saadakseen parhaat kierrokset käyntiin. Tapahtumat järjestetään usein kesäaikaan, sillä talvi ei ole otollista aikaa ulkoilmatapahtumien järjestämiselle. Kesällä moottoritie on kuitenkin kuuma ja niin ovat myös näiden autojen kumit.

Motor Stunt -show’t

Motor Stunt -tapahtumissa voi olla esillä periaatteessa minkälaisia moottorillisia menopelejä tahansa, mutta eniten niissä nähdään kuitenkin autoja ja moottoripyöriä, ja usein vielä siten, että lavalla on samaan aikaa useampi eri menopeli. Tapahtumien huipentumissa akrobaattiset kuskit heiluvat niin autojen katoilla kuin moottoripyörienkin päällä. Myös peltiä rutataan, eikä silloin säästellä mitään. Mukana on esimerkiksi legendaarinen auto-domino temppu, jossa auto ajaa toista pystyssä olevaa autoa päin. Pystyssä oleva auto yleensä lentää liikkeen voimasta sitä ajaneen auton yli. Tämä on vain yksi esimerkki hurjempaakin hurjemmista tempuista. Suomessa Motor Stunt -esityksiä pääsee seuraamaan esimerkiksi Seinäjoen Motorbike Freetime Show -tapahtumassa, joka järjestetään maaliskuussa 2019. Show järjestetään Seinäjoki Areenalla, missä on aikaisempina vuosina nähty todella laadukkaita tapahtumia.

Kuolemanpyörä

Kuolemanpyörä on yksi hurjimmista moottoriajoneuvoilla tehtävistä tempuista. Yleensä niin sanotussa kuolemanpyörässä, eli metallisessa pallohäkissä, ajaa yksi tai useampi moottoripyöräilijä. Yleisölle ajo saattaa näyttää helpolta, mutta oikeasti kyseessä on todellista taitoa ja fysiikkaa vaativa laji. Kuolemanpyöriä järjestetään myös Suomessa, ja massamme on jopa muutama alan konkarikin, jotka ovat tehnee maailman ennätyksiä lajin parissa. Jotkut suomalaiset kuolemanpyörän taitajat ovat kuuluisia myös ulkomailla. Nykyään nämä hurjat show’t kiinnostavat etenkin moottoripyörien ystäviä. Mistään heikkohermoisten näytöksestä ei ole kysymys, sillä yhdessä häkissä saattaa parhaimmillaan olla jopa kolme kuskia samanaikaisesti. Tässä alkaa olemaan jo show’ta kerrassaan, mikä tyydyttää kaikista hurjimpienkin tarpeen kovalle moottorishow’lle. Yksi viimeisimmistä kuolemanpyöristä on järjestetty esimerkiksi Helsingin MP-messuilla helmikuussa 2019.

Turvallisuus ja moottorishow’t

Turvallisuus on yksi oleellisimmista moottorishow-tapahtumien tekijöistä. Temput ovat usein hurjia, ja monia saattaa ihmetyttää, miten temppuja voidaan tehdä fysiikan lakien mukaisesti. Kaikki temput toteutetaan kuitenkin täysin turvallisesti. Esimerkiksi katsomon ja lavan väliin jätetään aina tarpeeksi iso turvaväli, jotta vaaratilanteita ei pääse syntymään. Myös kuskien turvallisuudesta pidetään huolta oikeanlaisten varusteiden, kuten kypärien ja muiden suojavarusteiden, avulla.

Mistä kannattaa aloittaa?

Kuten mainittu, alan messut ovat paras tapa aloittaa tutustuminen moottoriajoneuvotapahtumiin. Esimerkiksi vuosittaiset MP-messut keräävät paljon väkeä moottoripyöristä kiinnostuneille, ja tarjolla on usein myös näytöksiä. Lisäksi paikallisia autotapahtumia järjestetään varsinkin kesäaikaan paljon ympäri Suomen. Jopa paikallisilla parkkipaikoilla voi siis päästä maistelemaan moottorishow-tapahtumien tunnelmaa – näin ollaan usein nähty esimerkiksi Nummelassa, johon kerääntyy paljon moottoriurheiluharrastajia.

Suositut moottorishow’t

Moottorishow’t ovat Suomessa todella suosittuja, ja ne saattavat parhaimmillaan vetää jopa 20 000 katsojaa. Tämä on Suomen mittakaavassa melkoinen määrä väkeä. Yksi suurimmista tapahtumista on pääkaupunkiseudulla järjestettävä, Malmin lentokentällä pidetty Air & Motor Show Live. Lisäksi Suomessa on järjestetty jopa maailmankuulu Top Gear Live -tapahtuma.

Myös Classic Motor show on ylläpitänyt suosiotaan. Se on kaikille ajoneuvoista kiinnostuneille mielenkiintoinen tapahtuma; mukana on esimerkiksi vuosikymmenten parhaimpia klassikkoja. Vuosittain näyttelyssä on esillä jopa yli 400 ajoneuvoa. Seuraavan kerran tapahtuma nähdään Lahdessa toukokuussa 2019. Kaiken kaikkiaan olemme onnekkaita, sillä pääsemme osallistumaan näin korkean tason moottorishow-tapahtumiin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *