Moottorishow-tapahtumat maailmalla

Moottorishow-tapahtumia järjestetään viidellä mantereella, ja ne ovat erinomaisia tilaisuuksia nauttia sähköisestä tunnelmasta, ihailla kuuluisien automerkkien uusimpia malleja ja jopa testata niitä itse. Show’t sisältävät paljon oheistapahtumia, jotka takaavat osallistujan viihtymisen samanhenkisten ihmisten seurassa. Tapahtumien kirjo yltää klassisista autoshow-tapahtumista aina monipäiväisiin ulkoilmafestivaaleihin, ja myös moottoriurheilukilpailu on show parhaimmillaan. Klassisten autoshow-tapahtumien top 5 järjestetään Genevessä, Detroitissa, Frankfurtissa, Pariisissa ja Tokiossa, ja usea näistä tapahtumista on järjestävän maan automerkkien dominoima. Autoshow’t ovat autonvalmistajien tilaisuus edistää oman maansa autoteollisuutta, mutta myös esitellä uusimpia innovaatioitaan. Valtava määrä moottorishow-tapahtumia järjestetään myös noiden niin kutsutun “viiden suuren” ulkopuolella, ja tapahtumia löytyy niin Afrikasta ja Lähi-Idästä, Aasiasta, Euroopasta, Pohjois-Amerikasta kuin Latinalaisesta Amerikastakin. Tässä artikkelissa käsittelemme tapahtumista mielenkiintoisimpia.

International Motor Show Geneva

Sveitsissä, Genevessä järjestettävä International Motor Show Geneva on yksi suurista, perinteisistä autoshow-tapahtumista, jonka näyttävyys ei ole vuosien saatossa vähentynyt. Geneven pääpaino on aina ollut innovatiivisuudessa, ja siellä on aikoinaan jopa esitelty ydinkäyttöinen auto. Tänä päivänä sähkö- ja hybridiautot saavat kuitenkin yhtä räjähtävän kimaltelevan ensiesittelyn kuin perinteisemmätkin menopelit. Sähköautojen kohdalla ajatus on prototyyppien esittelyssä, ei niinkään teille valmiiden menopelien myymisessä. Autoshow’t ovatkin erinomaisia tilaisuuksia esitellä valmistajien ideoita ja samalla kuulla kuluttajien ajatuksia ja mielipiteitä niistä. Esillä on myös autoja, joiden pääasiallinen ominaisuus on uskomaton nopeus ja ylivoimaisen tyylikäs ulkonäkö. Tällainen on esimerkiksi Bugatin La Voiture Noire, eli suomeksi Musta Auto. Se on nimensä mukaisesti läpikotaisin musta ja myös kallein auto tähän mennessä: herkun saa omakseen 11 miljoonalla eurolla.

Carfest North and South

Hieman toisenlaista otetta moottorishow-tapahtumaan edustaa Isossa-Britanniassa järjestettävä Carfest North and South. Sillä on kaksi tapahtumapaikkaa, heinäkuussa Pohjois-Englannissa ja elokuussa Etelä-Englannissa, ja kumpikin tapahtuma on viikonlopun mittainen. Kummassakin paikassa on kuitenkin luvassa perinteinen autoshow uusien autojen esittelyineen, ja tämän ohella valtava määrä koko perheen tapahtumia. Kyseessä onkin moottoriaiheinen festivaali, joka on tarkoitettu koko perheelle. Täällä voi ihastella Lexuksen uusinta mallia, tai saada kyydin unelmiensa autossa. Lisäksi tarjolla on autonäyttely, johon on kerätty kaikki erikoisimmat, kauneimmat ja futuristisimmat autot. Tämän lisäksi tarjolla on live-musiikkia huippuluokan artisteilta, suuri määrä korkeatasoisia ruokakojuja, karnevaali, huvipuisto ja askartelua perheen pienimmille. Parasta tapahtumassa on se, että kaikki tapahtuman voitot menevät hyväntekeväisyyteen Children in Need -järjestölle.

Tokyo Motor Show ja Tokyo Auto Salon

Tokyo Motor Show on perinteikäs auto- ja moottoripyöräshow, jota on järjestetty vuodesta 1954 lähtien. Show keskittyy pääasiassa japanilaisiin merkkeihin, ja sen erikoisuutena ovat konseptiautot. Nämä ovat autoja, joiden idea on valtavirrasta poikkeava joko ulkonäöltään tai toiminnoiltaan, ja yleensä ne ovat sekä omituisia että upeita. Tokyo Motor Show esittelee myös uusia kuluttajille tarkoitettuja autoja, joista suurin osa on tarkoitettu myös Euroopan markkinoille. Tokyo Auto Salon -tapahtumaa taas kutsutaan todellisen autoharrastajan paratiisiksi. Se keskittyy autojen tuunaukseen ja siinä tarvittaviin välineisin ja varaosiin. Tapahtuman on kasvanut vuosi vuodelta, ja järjestänyt tapahtumia myös Japanin ulkopuolella, esimerkiksi Thaimaassa. Tapahtumassa on halli toisensa jälkeen mitä upeampia ja mielikuvituksellisimpia ajopelejä, jotka ovat omiaan innostamaan kävijää omassa harrastuksessaan.

Isle of Man TT

Isle of Man TT on eräs moottoripyöriä ja moottoripyöräilyä rakastavan harrastajan vuoden kohokohdista. Paitsi hiuksia nostattavan jännittävä kilpailu monessa luokassa, se on myös tapahtuma, joka on täynnä musiikkia ja muuta oheisohjelmaa. Kilpaluokkia on TT:ssä seitsemän; tehokkaista superbike-pyöristä aina sivuvaunullisiin moottoripyöriin ja senioriluokkaan. Eräs kilpaluokista on TT Zero, johon voi osallistua ainoastaan moottoripyörällä, jonka polttoaine ei ole hiilipohjaista, ja jonka pakokaasu on saastuttamatonta. Isle of Man TT on jännittävä ja vaarallinen kisa, joka järjestetään saaren upeissa maisemissa. Se on myös yksi moottoripyöräurheilun arvostetuimmista kisoista, joten katsoja näkee kauniiden maisemien lisäksi myös alan maailmantähtiä ja pääsee seuraamaan huippuluokan kilpailuja, joissa taito ja rohkeus palkitaan. Kävijä pääsee nauttimaan myös live-musiikista, ulkoilmassa järjestettävistä elokuvanäytöksistä sekä vanhojen moottoripyörien pop up -museosta.

Detroit Autorama

Detroit Autorama -tapahtumaa on järjestetty vuodesta 1953. Se järjestetään nimensä mukaisesti Detroitin kaupungissa Yhdysvalloissa, ja tapahtumapaikka on 11 päivän ajan täynnä hot rodeja ja kustomoituja autoja, rekkoja ja moottoripyöriä. Näissä ajopeleissä yhdistyvät mielikuvitus, taito, luovuus, intohimo ja joskus myös huumorintaju, upealla tavalla.

Sao Paulo International Motor Show

Lämpimässä Brasiliassa, Sao Paulon kaupungissa, järjestetään joka toinen vuosi autoshow, joka on Latinalaisen Amerikan suurin. Show’ta on järjestetty vuodesta 1960, ja siellä esitellään sekä tuotantoautoja että konseptiautoja. Tapahtuma on klassinen moottorishow, jossa esitellään niin eurooppalaisia kuin japanilaisiakin automerkkejä.

Suunnittele oma matkasi hyvin

Käsittelemämme moottorishow’t ovat suuren luokan tapahtumia, mutta paljon löytyy myös pienempiä, paikallisia tapahtumia. Halusi sitten vierailla minkälaisessa tapahtumassa tahansa, tärkeintä on suunnitella matka etukäteen. Koska valinnanvaraa on niin valtavasti, on hyvä ensin päättää, mitä tapahtumalta haluaa, ja mikä olisi itselle sopivin moottorishow.

Tapahtumaan osallistuminen on hyvä suunnitella yhtä hyvin kuin mikä muu tahansa matka, jotta siitä saisi kaiken mahdollisen irti. Koska show’t järjestetään mielenkiintoisissa paikoissa, voi olla mukava varata pari päivää myös nähtävyyksiin tutustumiselle ja itse kaupungista tai paikkakunnasta nauttimiselle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *