Moottoripyörien taitonäytökset tekevät vaikutuksen

Moottoripyörien taitonäytökset tekevät usein todellisen vaikutuksen. Kyseessä saattaa olla villin hurjaa meininkiä, ja näytösien esiintyjät ovat poikkeuksetta kovan luokan ammattilaisia. Moottoripyöräshow’t ovat saaneet suosiota myös Suomessa, vaikka täällä kyse onkin suhteellisen pienimuotoisesta toiminnasta. Harrastuksena moottoripyörillä tehtävät temput ovat kuitenkin suosittuja tietyissä piireissä, ja tavallinen kaduntallaaja ei välttämättä ihan heti edes arvaisi, mitä kaikkea moottoripyörällä voi tehdä.

Hurjapäiden laji

Pelkästään moottoripyörätemppujen katsominen saa adrenaliinit pintaan. Vaikka kyseessä on kieltämättä hieman vaarallinen laji, on taitonäytöksissä kaikki turvallisuustekijät aina mietitty loppuun saakka. Voitaneen kuitenkin sanoa, että tämän lajin pariin lähtevän tulee olla luonteeltaan melkoinen hurjapää, sillä kuka tahansa ei lähtisi yrittämään esimerkiksi volttia moottoripyörän kanssa. Yleensä nämä taiturit ovatkin harrastaneet jos jonkinlaista kikkailua pyörien kanssa jo lapsesta saakka.

Tavallisen moottoripyöräilijän silmissä tällainen temppuilu vaatii uhkarohkeaa asennetta. Jokainen moottoripyöräilijä varmasti tunnistaa myös pienen hurjapään sisällään, sillä jo pelkkä moottoripyörällä ajaminen vaatii sisua ja uskallusta. Monia lajin harrastajia kiinnostaa kovasti erilaiset taitonäytökset, vaikka omat rahkeet eivät koskaan riittäisi vastaaviin suorituksiin. Joskus yleisönä oleminen riittää siihen, että saa omat adrenaliinit pintaan – jopa videon katsominen saa tajuamaan, millaisista kierroksista oikeastaan on kysymys.

Mistä taitonäytöksissä on kysymys?

Moottoripyöräshow’t ovat usein varsin tulista tavaraa. Musiikki pauhaa, ja joskus jopa tulet leiskuvat. Show-tapahtumissa on kyse vauhdista ja voimasta. Perimmäisenä tarkoituksena on tarjota yleisölle unohtumatonta viihdettä. Moottoripyörien taitonäytöksissä ajaja tekee erilaisia temppuja moottoripyörällä. Ne tehdään usein vain yhden pyörän varassa, mikä vaatii todellista laitteen hallintaa. Tavallisen kansalaisen silmin temput voivat vaikuttaa jopa mahdottomilta, mutta ihan fysiikan lakien mukaisesti niissä kuitenkin mennään.

Näissä näytöksissä kumi käryää. Sen verran kitkaa syntyy moottoripyörän pyörien ja maan välillä. Siksi näitä show-tapahtumia pidetään usein esimerkiksi parkkipaikoilla. Hurjimmillaan lajissa nähdään ilmassa tapahtuvia temppuja, joissa ajaja saattaa lopulta pitää pyörästä kiinni ainoastaan yhdellä kädellä, samalla kun hän itse heiluu ilmassa. Lajissa on siis lopulta kysymys myös akrobatiasta, ja ajajien tulee olla fyysisesti todella hyvässä kunnossa.

Onko näytöksiä myös Suomessa?

Myös Suomessa järjestetään moottoripyörien taitonäytöksiä. Niihin liittyy usein samalla myös kansainvälistä toimintaa, sillä maan pienestä koostamme johtuen, kyseessä on suhteellisen pieni genre. Silti myös suomalaisia ammattilaisia löytyy. Yhtenä hyvänä mahdollisuutena lajiin tutustumisessa voidaan pitää alan messuja. Esimerkiksi Helsingissä järjestettävät MP-messut ovat olleet suosittuja. Näillä messuilla on esillä ainoastaan moottoripyöräaiheisia juttuja, ja niiden yhteydessä ollaan nähty myös huikeita stunttinäytöksiä.

MP-messut tarjoavatkin loistavan mahdollisuuden päästä näkemään moottoripyörätemppuja alan parhailta ammattilaisilta. Näitä näytöksiä on kuitenkin järjestetty myös muualla Suomessa. Esimerkiksi Imatralla on pidetty aikaisemmin ammattilaisten taitonäytöksiä. Kannattaa pitää silmät auki myös tulevien tapahtumien varalta, sillä Suomessa nähdään usein niin pohjoismaisia kuin kansainvälisiä kiertueita. Sen verran moottoripyörähullua kansaa me olemme! Messutapahtumat ovat kuitenkin aina varma tilaisuus, sillä ne keräävät aina kasaan Suomen parhaimmat kuskit.

Suomalainen surmanajo

Suomalaisen surmanajon perinteet juontavat juurensa kauaksi historiaan, jopa 1920-luvulle saakka. Historian saatossa yksi kuuluisimmista surmanajajista on ollut Onni Suuronen. Hän kiersi aikanaan ympäri Suomea tekemässä surmanajoja. Surmanajot saattavat joskus olla osa laajempia moottoripyörien taitonäytöksiä. Kyseessä on kuitenkin hieman erilainen taitolaji. Tässä lajissa nimittäin ajaja ajaa pyörällä rautaisessa häkissä kovalla vauhdilla ympyrää niin kauan kuin vain suinkin pystyy.

Lajina surmanajo on erittäin vaarallinen ja vaativa. Sitä pääsee edelleen katsomaan ainakin suomalaisessa Cage Riders Show’ssa. Kovaa tunkua lajin pariin ei kuitenkaan koskaan ole ollut, mutta yleisössä kiinnostusta kuitenkin riittää. Tämän päivän suomalaiset hurjapäät Heikkinen ja Laajajoki näyttävät osaamistaan valtavassa häkissä, joka on halkaisijaltaan noin 6 metriä. Tämä esiintymisareena painaa yhteensä jopa 3000 kiloa. Tässä jos missä riittää vauhtia ja vaarallisuutta!

Vaativaa menoa

Kuten mainittu, nämä taitolajit vaativat todella paljon itse kuljettajalta. Heidän täytyy harjoitella jatkuvasti ja olla sekä fyysisesti että psyykkisesti kovassa kunnossa. Moni saattaa pitää heitä täysin hulluina, mutta itseasiassa laji vaatii myös valtavaa henkistä kapasiteettia, motivaatiota ja määrätietoisuutta, jotta hurjia temppuja voidaan tehdä turvallisesti, mutta samalla myös näyttävästi. Näytöksessä temput tapahtuvat välillä kuin sadasosasekunnissa, joten pienikin virhe voi olla kohtalokas.

Nämä kuljettajat ovat siis monellakin tapaa erittäin taitavaa porukkaa ja fyysisyyden lisäksi myös pääkopan tulee olla kunnossa. Laji vaatii lisäksi myös loistavaa hahmotuskykyä niin temppujen kuin esimerkiksi pallossa ajamisen osalta – ajajan tulee olla koko ajan tietoinen siitä, missä mennään. Haastetta tuo lisää myös se, jos temppuillaan toisen kuljettajan kanssa. Myös varusteiden tulee olla kunnossa, ja ne ovat ammattilaisilla aina huippuluokkaa.

Joko kiinnostuit?

Jos et tässä kohtaa ole jo kiinnostunut moottoripyörätaitolajeista, niin varmasti mikään ei saa sinua enää kiinnostumaan niistä. Lajille on kuitenkin ihan oma yleisönsä, ja moni varmasti tunnistaa tämän saman hurjapään sisällään, joka näkyy näissä hurjapäissä lavalla. Teknisesti kyseessä on yksi vaativimmista urheilulajeista, joten yhtään vähättelyä tämä laji ei kaipaa osakseen. Usein saatamme unohtaa millainen määrä taitoa ja harjoittelua tämän lajin takaa oikeasti löytyy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *