Ilmailunäyttelyt

Lentäminen on kiinnostanut ihmismieltä aina. Siitä kertovat jo esihistorialliset tarinat ajalta ennen ajanlaskumme alkua, kun kiinalaiset kehittivät ihmisiä kannattavia suuria leijoja avuksi sodankäyntiin. Aikojen saatossa ihminen oppi lisää lentämiseen tarvittavasta fysiikasta, joka johti ilmailulaitteiden kehittymiseen. Vasta vähän yli 100 vuotta sitten alkoi ilmailu kuitenkin muotoutua nykyaikaiseen muotoonsa. Taikaansa tämä suosittu matkustusmuoto ei ole aikojen kuluessa menettänyt, vaan kiehtoo nykypäivän ihmisiä edelleen.

Mikä on ilmailunäyttely?

Ilmailunäyttely, eli Air Show on tavallisesti lentokentällä järjestettävä lentokoneiden näyttely, jolle on hyvin tyypillistä erilaiset lentokoneiden esittelylennot ja temput. Tapahtumia järjestetään sekä viihde- että liikeasiatarkoituksissa ympäri maailman; viihdyttämiseen tarkoitetut ilmailunäyttelyt on suunnattu suurelle yleisölle, kun taas liikeasianäyttelyissä keskitytään koneiden esittelyyn sekä myymiseen potentiaalisille asiakkaille. Yhdysvalloissa ilmailunäyttelyt ovat varsinainen vetonaula, sillä ne sijoittuvat kolmen maan suosituimman yleisötapahtuman joukkoon.

Ilmailunäyttelyiden koko vaihtelee suuresti. Jotkin tapahtumat voivat kestää jopa monta päivää ja levittäytyä hyvin suurelle alueelle satojen myyntikojujen kera, kun taas toisissa näyttelyissä voi tapahtuma sisältää vain pari tuntia kestävät lentonäytökset. Näyttelyitä järjestetään sekä päivä- että ilta-aikaan, joista etenkin jälkimmäinen on kasvattanut kovasti suosiotaan viime vuosina. Ilmailunäyttely voidaan lentokentän sijaan pitää myös esimerkiksi meren yllä tai yksityisomisteisilla maa-alueilla.

Mitä ilmailunäyttelyssä tapahtuu?

Suuremmista ilmailunäyttelyistä löytyy tavallisesti erilaisia myynti- ja esittelykojuja, joissa ilmailun maailmaan pääsee tutustumaan. Näyttelyissä yleisöllä on mahdollista vierailla esimerkiksi uusimmissa, vasta koeajovaiheessa olevissa lentokoneissa, tutustua lentokoneen rakentamiseen, nähdä uusimmat innovaatiot satelliittien saralla, tutustua erilaisiin työkaluihin ja materiaaleihin sekä saada informaatiota erilaisista lentokoneisiin tehtävistä huolloista ja niihin tarvittavista varaosista. Tämän lisäksi yleisö pääsee useimmiten seuraamaan upeaa ja taidokasta lentonäytöstä.

Ilmailunäyttelyiden ohjelma saattaa vaihdella suuresti riippuen siitä, millaisesta tapahtumasta on kyse. Armeijan ilmavoimien järjestämät näytökset liittyvät tavallisesti vahvasti armeijan lentokoneisiin ja niillä tehtävät lentonäytökset ovatkin suuren yleisön suosiossa. On henkeäsalpaavaa seurata taitavan pilotin lentoa pystysuorine nousuineen ja tiukkoine silmukoineen, majesteetillisista ylilennoista puhumattakaan. Muuta ohjelmaa näyttelyissä voi olla muun muassa siivellä kävely, radio-ohjattu lento, palolentokoneiden esittelyt, simuloidut helikopterilla tehtävät pelastukset sekä laskuvarjohypyt.

Ilmailunäyttelyiden kaudet eri puolilla maailmaa

Vallitsevat sääolosuhteet ja näkyvyys vaikuttavat lentonäyttelyiden kulkuun merkittävästi. Sade- tai räntäsää huonontaa näkyvyyttä ja voi johtaa jopa lentonäytösten perumiseen. Tästä syystä eri maanosissa järjestetään ilmailunäyttelyitä vain tiettyyn aikaan vuodesta, kun sääolosuhteet ovat suotuisimmillaan. Poikkeuksena Japani, jossa näyttelyitä on ympäri vuoden. Yhdysvalloissa ilmailunäyttelyiden kausi on niin ikään melko pitkä, sillä siellä niitä järjestetään maaliskuusta lähtien aina marraskuulle saakka.

Lähi-Itä, Australia ja Uusi-Seelanti sen sijaan saavat nauttia ilmailunäyttelyistä vain tammikuusta maaliskuuhun. Euroopan puolella näyttelykausi alkaa tavallisesti huhtikuun lopulla tai toukokuun alussa ja päättyy yleensä viimeistään lokakuun puolivälissä. Ilmailunäyttelyiden suosio on suuri ympäri maailman ja parhaimmillaan suurimmissa näyttelyissä voi olla jopa yli puoli miljoonaa kävijää, satoja tuhansia ammattilaisia, tuhansia erilaisia lentokoneita sekä satoja erilaisia myynti- ja esittelykojuja.

Suomessa järjestettäviä ilmailunäyttelyitä

Suomessa järjestetään vuosittain useita erilaisia lentonäytöksiä ympäri maan. Vuonna 2018 Suomen Ilmailuliitto perusti lentonäytösten järjestämiseen keskittyvän Suomen Ilmailunäytös Oy:n, eli SIL Oy:n, jonka suurimpana hankkeena on 100-vuotislentonäytöksen järjestäminen Turussa kesällä 2019. Turun Lentokerho Ry:n järjestämän, Turku AirShowksi nimetyn tapahtuman ohjelmaan kuuluu juhlalentonäytöksen lisäksi muun muassa erilaisia pienkoneita, klassista taitolentoa, muodostelmalentoa, pelastushelikoptereita sekä taidokkaita suihkuhävittäjälentoja. Turku AirShow järjestetään kesäkuun puolessa välissä.

Muita vuosittaisia ilmailunäytöksiä Suomessa on esimerkiksi Suomen Ilmavoimien järjestämät avoimien ovien päivät. Tapahtuma järjestetään joka vuoden toukokuussa ja paikkana on yksi Suomen Ilmavoimien tukikohdista. Ylilento on vaikuttava tapahtuma, jota yleisö pääsee seuraamaan vähintään kerran vuodessa, kun Puolustusvoimien valtakunnallinen itsenäisyysparaati suorittaa ylilennon Suomen itsenäisyyspäivänä. Ylilento on seremoniallinen lentotapahtuma, joka suoritetaan muun muassa valtiollisissa ja kuninkaallisissa tilaisuuksissa sekä vuosipäivien juhlistuksissa.

Maailman suurimpia ilmailunäyttelyitä

Paris Air Show on maailman suurin ilmailunäyttely näytteilleasettajien ja näyttelytilan koon mukaan mitattuna. Tapahtuma on saanut alkunsa jo vuonna 1909 ja se on järjestetty vuodesta 1949 joka pariton vuosi Pariisin Paris-Le Bourget -lentokentällä. Paris Air Show’n yleisömäärä lähentelee 300 000 kävijää, joista noin puolet on ilmailualan ammattilaisia ja puolet tavallista kansaa. Pelkästään toimittajia on paikalla useita tuhansia.

EAA AirVenture Oshkosh on vuosittain Yhdysvaltain Oshkoshissa, Wisconsinissa järjestettävä ilmailualan tapahtuma, joka osallistuvien lentokoneiden määrässä mitattuna on yksi maailman suurimmista ilmailunäyttelyistä. Tapahtuma kestää yhden viikon ja se pidetään tavallisesti heinäkuussa. Oshkoshin näyttelyyn osallistuu nykyisin yli 10 000 lentokonetta, lähes tuhat toimittajaa ja jopa 600 000 kävijää. Tapahtuman järjestelyt kestävät turvallisuustoimien ja käytännön asioiden kanssa jopa useita viikkoja.

Tarkkuutta turvallisuuden kanssa

Ilmailunäyttelyt ovat mukava tapa lähteä viettämään päivää vaikka perheen kanssa. Tapahtumista löytyy yleensä paljon ohjelmaa kaikenikäisille ja perheen pienimmätkin ihastuvat varmasti kiehtovan suuriin lentokoneisiin. Vaikka näyttelyiden turvallisuustoimiin on kiinnitetty paljon huomiota, on lentonäytöksissä aina tärkeää olla varuillaan. Etenkin tapahtuman järjestäjien turvallisuusohjeita kannattaa noudattaa tarkkaan, vaikka esimerkiksi turvavälit tuntuisivat liian pitkiltä. Täten vältytään ikäviltä onnettomuuksilta ja jokaisen päivä on onnistunut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *