Daniel Bodin – extreme-urheilutähti Ruotsista

Jos X Games on sinulle tuttu kilpailu, olet myös takuulla kuullut Daniel Bodinista ja tämän taidokkaasta urasta. Bodin on tehnyt itsestään varsin kuuluisan hahmon extreme-urheilun piireissä ja kilpailuissa jo vuosikausien ajan. Erikoisia Bodinin saavutuksista on tehnyt se, että hän kilpailee moottorikelkallaan uhmaten niin säätä kuin vaarallisia esteitä toinen toisensa jälkeen. Bodin on voittanut urallaan viisi kertaa kultaa X Games -urheilutapahtumassa.

Kuka Bodin oikein on?

Daniel Bodin syntyi 21. syyskuuta 1984 Ruotsissa Malungin kaupungissa. Miehen ura alkoi varsinaisesti vuonna 2005 ja on jatkunut menestyksekkäänä tähän päivään saakka. Bodin on luonteeltaan nöyrä ja pitää yksityisen elämänsä usein poissa parrasvalojen alta. Sosiaalisessa mediassa Bodin jakaa lähinnä jännittäviä hetkiä urheilun parissa. Bodinin käsipuolessa kulkeva daami on Marina Hurtig, joka on itsekin reipas ja innokas urheilija.

Bodin on yllättäen pitänyt vuosien 2013 ja 2017 välillä hieman taukoa kilpailemisesta. Kun hän viimein palasi tauoltaan ja osallistui ensimmäisiin arvokisoihin, pääsi hän jälleen saman tien palkintosijoille. Bodin teki siis sen, mihin moni muu urheilija ei ole pystynyt. Monelle ammattiurheilijalle on vaikeaa palata takaisin lajinsa huipulle sen jälkeen, kun on pitänyt taukoa kilpailemisesta. Onneksemme tämä ei ollut Danielin tapaus.

X Games

Kuten sanottua, Bodin on jäänyt urheilijoiden tähtikartalle etenkin X Games -menestyksensä ansiosta. X Games on vuonna 1995 aloitettu extreme-urheilun kilpailu, jota isännöi urheilukanava ESPN. Kilpailu on suosittu etenkin nuorempien urheilijoiden keskuudessa. X Games -tapahtumia järjestetään niin kesällä kuin talvellakin. Tämän kisan ansiosta Daniel Bodin on päässyt kilpailemaan sekä lumikelkalla että moottoripyörällä. Monille urheilijoille tämä onkin erikoinen yhdistelmä.

X Games järjestetään upeassa Aspenin kaupungissa Coloradossa. Aspen on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista kohteista talviurheilulle. Daniel Bodin on voittanut Aspenissa kultaa viisi kertaa. Kolme näistä voitoista on saavutettu Winter X Games -talvitapahtumassa ja kaksi voittoa Bodin on kerännyt puolestaan kesäkisojen parissa. Kenties Bodinin etuna on se, että tämä on tottunut pienestä pitäen lumisiin talvimaisemiin Ruotsin talven keskellä kasvaessaan.

Bodinin uran huippuhetkiä

X Gamesin menestys on vain yksi virstanpylväs, jonka Bodin on uransa aikana saavuttanut. Hänen uralleen mahtuu lukuisia ennätyksiä rikkoneita hetkiä, joita tullaan muistelemaan vielä pitkään. Vuonna 2007 Bodin hämmästytti yleisöä Saksassa järjestettävässä Nokia Air + Style -kilpailussa. Bodin nimittäin teki koko kilpailun uskomattomimman voltin takaperin ja ansaitsi tällä tavalla kiistämättömästi parhaan sijan. Kilpailua seuranneet 30 000 katsojaa olivat välittömästi vakuuttuneita miehen taidoista.

Vuonna 2008 Bodin puolestaan teki maailmanennätyksen suorittaessaan maailman pisimmän voltin moottorikelkalla. Bodin sai kelkkansa pyörähtämään uskomattomassa yli 44 metrin korkeudessa. Palattuaan tauoltaan vuonna 2017 Bodin jatkoi voittokulkuaan. Tällöin hän saavutti jälleen kerran uuden maailmanennätyksen tehdessään tuplavoltin ilmassa moottorikelkallaan. Lisäksi Bodin on voittanut palkintoja esimerkiksi kisan parhaasta tempusta ja hän on napannut freestyle-palkinnon vuonna 2011. Bodin on kilpaillut lähes kaikissa maailman eri kolkissa.

Loukkaantumiset

Daniel Bodin ei ole uransa aikana säästynyt loukkaantumisilta, mutta pahimmat kolhut hän on onneksi onnistunut välttämään. Esimerkiksi vuoden 2019 X Gamesiin hän on suhtautunut varauksella murtuneen peukalonsa takia. Vaikka hän ei lupaa mitään erikoista tulevilta kilpailuilta, Bodin on kuitenkin napannut pokaaleja jopa ollessaan loukkaantunut. Uskomattomin näistä loukkaantumisista on ollut murtunut käsi, joka ei ole kuitenkaan estänyt urheilijaa menestymästä.

On selvää, että Bodinilla alkaa jo tulla ikä vastaan kilpaillessaan alan huippujen kanssa samoissa arvokisoissa. Extreme-urheilu on suosittua varsinkin nuorten parissa ja uudet intohimoiset urheilijat ovat jopa 15 vuotta Bodinia nuorempia. Kokemus kuitenkin puhuu puolestaan ja Bodin on tähän mennessä pärjännytkin erittäin hyvin myös nuorempaa sukupolvea vastaan kilpaillessaan. Kenties Bodinin uran seuraava askel voisi olla uusien urheilijoiden valmentaminen.

Bodin extreme-urheilun pioneerina

Daniel Bodinia voi kutsua todelliseksi uranuurtajaksi extreme-urheilun parissa. Bodin on ensinnäkin nostanut riman todella korkealle muita urheilijoita ajatellen. Bodinin ennätyksiä rikkoville haaste on valtavan suuri, sillä jopa fysiikan laitkin tulevat vastaan, mikäli yrittää vaativampia temppuja kuin Bodinin ennätykset. Näin ollen onkin mielenkiintoista nähdä, mihin tulevaisuuden huiput extreme-urheilijat oikein pystyvät. Helppoa lajissa pärjääminen ei kuitenkaan tule takuulla olemaan.

Bodin on jättänyt jälkensä erityisesti freestyle-genreen moottoripyöräilyn ja lumikelkkailun parissa, sillä hän on kerännyt lukuisia voittoja nimenomaan freestyle-osion parissa ja näyttänyt muulle maailmalle, mitä extreme-urheilussa pystyy tekemään. Nuoremmat urheilijat kunnioittavatkin tätä konkaria valtavasti. Nykyään Bodin haluaa nauttia työnsä hedelmistä ja ottaa hieman rauhallisemmin. Näin ollen hän onkin rakentanut mökin järven rannalle ja nauttii siellä rauhallisista päivistä koiransa kanssa.

Suunta ainoastaan ylöspäin

Kaiken kaikkiaan on helppo sanoa, että naapurimaamme Ruotsi on tuonut maailmalle valtavan taidokkaan ja hurjapäisen kilpailijan, joka ei peräänny haasteiden edessä. Bodin on jäänyt jo nyt historian kirjoihin X Gamesin voittojensa ansiosta. Bodin on menestynyt niin yksityiselämässään kuin myös urallaan vuosien saatossa. Vain aika näyttää, kuinka tämä ainutlaatuinen kilpailija jakaa tietojaan ja taitojaan tulevaisuuden nuorten extreme-urheilijoiden parissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *